BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, May 11, 2011

Bersihkan Habuk Dalam Blog..

Tatkala Kawan sedang menelaah buku-tebal-nak-mati Law of Tort (exaggarating gila!padahal tak tebal mana pun!), tiba-tiba Kawan rasa bosan..buka fesbuk, ternampak pula sahabat Mohamad Redzuan mengepos sesuatu yang baru dalam blognya..wah, member Kawan da makin banyak menulis la! tiba-tiba lagi teringat pada blog Kawan (masa tu baru teringat aku ade blog rupenye). Ye, masa untuk membersihkan habuk dan segala kotoran di blog sudah tiba.


*Kat atas ni Kawan merepek. Korang tak baca pun takpe ahahaha..

Sudah genap 3 bulan Kawan berada di bumi Australia. Bumi yang mana seluruh pelusuk dunia hanya akan membayangkan kanggaru dan beruang koala, dan bukan pula Tim Cahill apatah lagi Julia Gillard. 


                                           

                               VS     

                         

betul ke beruang koala lagi femes dari julia gillard???sebenarnye korang tau tak Julia Gillard ni siape??


Bagaimana hidup Kawan di sini?kepada yang bertanya, mudah je jawapannye. Alhamdulillah, so far so good (jawapan skema peperiksaan masa Kawan tadika dulu kala). Kehidupan di Australia banyak bezanya dari Malaysia. Bezanya dapat dilihat dari segi orangnya, adat budayanya, sistem politik dan ekonominya, lori-lorinya (haha tak masuk langsung, tapi sumpah lori kat sini style gila, semua macam optimus prime).
Meh Kawan cerita sikit ape yang beza sangat Australia dengan Malaysia nih. Firstly, orang Australia kalau nak lintas jalan, punya la cermat juga berhati-hati. Mesti kena guna laluan lintasan pejalan kaki dan lintas berpandukan traffic light pejalan kaki. Kat malaysia ade??jangan nak tipu cakap ade,sebab seumur hidup Kawan kat malaysia, Kawan tak pernah buat pun ahahaha..

                 memang tension kalau kau kena tunggu bersebelahan dengan orang ketiak berbau. tapi ini lah realitinya di sini.


Seterusnye, orang-orang Australia ni terlebih peramah sangat! kalau korang pegi mana-mana especially kedai or supermarket, cashier mesti akan tanya "how are u mate?"..maybe korang boleh kata taktik perniagaan je tu, tapi at least di sini mereka mengamalkan budaya macam tu. kadang-kadang kalau kau usha orang sebelah kau dan die perasan, die akan cakap benda yang same..kalau kat malaysia konfem-konfem orang sebelah kau akan cakap "ape tengok-tengok??ade hutang??"..nampak tak bezanya?


Lagi, di sini budaya berbasikal amat la jelas. di malaysia, yang berbasikal hanyalah kanak-kanak sekolah, dan segelintir pakcik-pakcik tua berkopiah berbasikal untuk ke warung kopi. tapi di sini, kebanyakan orang berbasikal daripada naik motor. kalau atas jalan raya tu, siap ade lorong khas untuk basikal. cuma, bila nak berbasikal, korang wajib pakai helmet, dan juga lampu kalau berbasikal waktu malam. cerita tentang menunggang motosikal pulak, kalau kat traffic light, korang kena beratur macam kereta. tak boleh nak suka-suka hati nak cilok-cilok macam kat malaysia (pastu langgar side mirror kereta orang, pastu bila lampu hijau pulas minyak nak lari punye pasal and sorok celah bangunan, Kawan faham sangat sebab Kawan pun pernah buat).. 


                                  ni kat malaysia je bai..      
         
                                            
                                                 
                         kat Australia lebih kurang macam ni la..



                                                      
                     saya tua saya okay berbasikal..saya nampak cool kan??




Tapi yang Kawan tak tahan, bukan semua orang Australia ni suka kat orang luar! pandangan diorang kat orang luar ni sebiji macam pandangan korang kat mat bangla, mat indon, mat vietnam dan sekutunya la. Kadang-kadang Kawan dengan rakan-rakan elok-elok jalan kaki tepi jalan, tiba-tiba ade kereta lalu jerit "monkey!", tak pun "f**k you"..Kawan da biase da tu..biasenye yang buat macam tu remaja-remaja kurang kasih sayang la. maklum la, budak baru nak naik. tapi diorang ni jerit dari dalam kereta berani la sebab diorang tau walaupun Kawan ni juara 100m Kelas Bunga Matahari, takdenye Kawan boleh kejar kereta diorang. realitinya, diorang memang tak berani cakap depan-depan..


                                                                      
diorang takdenye berani nak tunjuk muka, sebab takut Kawan ingat muka die then Kawan sebat die kalau jumpe lagi.



                                                
                    ada jugak yang usha Kawan setiap kali Kawan jalan kaki



                                                                             
           yang ni terlebih peramah pulak..payah jugak..      




                                                                                         tak kurang jugak yang offer untuk tumpangkan Kawan..



Jadi, boleh disimpulkan begini la serba sedikit tentang kehidupan baru Kawan di bumi baru, Australia ni..ada yang best, ada yang tak best..tapi kebanyakannye tak best..bak kata pepatah, "Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri"..  

Sekian, salam rindu untuk keluarga dan rakan-rakan di Malaysia. nanti kalau Kawan boring study Kawan update lagi..nak jugak cerita tempat-tempat best kat sini yang Kawan da pegi..nak kasi korang jeles sikit hahahahaha...

4 comments:

Iskandar Shah said...

akhirnya...
kau update gak.. :)

Zul Carpan said...

aleeppp..kau la pembaca dan pengomen setia blog aku!

Muhammad Al-Ameen Md Hatta said...

busuk

♥ Ummu ♥ said...

Oh Zul ade belog rupenye. kemas-kinilah selalu ye kawan.